Balkabağı & Laz Böreği Muhallebisi

Karadenizin büyülü yaylalarında, ormanlarında ve bahçelerinde geçirdiğim harika günlerde Minon için çalışmadım sanmayın. Eski tarifleri heyecanla denediğimiz, yeni dokunuşlar ekleyerek farklılaştırdığımız ve yapılan yanlışlıklar sonucunda harika ürünler elde ettiğimiz günler ard arda geldi geçti. Gresta adı verilen taş bir kalıpta hamsili ekmek yaptık, yıllardır yerinden kımıldamayan grestaları oynattık. Dağ başlarında manzaraya karşı karamelli sıcak çikolata yapmayalım mı yani derken mincili sıcak çikolatayı keşfettik! Ve en sonunda da Laz böreği muhallebisiyle fırında kabak tatlısını birleştirdik ve fırından gerçekten aşk çıktı. İnanılmaz lezzetli bi tatlı yaptık ama Mora’da hep beraber ortadan kaşıklamanın sıcaklığını burdan anlatmam mümkün olmayacak gibi.

IMG_0317.jpg

Bu yazı karadenizde gastronomik ve kültürel gezilerle ilgili sizi heyecanlandırdıysa yakında düzenleyeceğimiz turlarımız oldukça ilginizi çekicektir.

Tarifi vermek için bile kalbimde kıpırtılar durmak bilmiyor ama tarife geçmeden önce benim kalbimi dolduran kısacık bi anımı paylaşmak istiyorum. Yazın Zua ile yaptığımız Minon x Zua etkinliğinde laz böreği içini yapıp servis etmiştik. Bu sırada bu muhallebiye nerde ne ad verildiğini konuşurken Hemşince, Ardeşen Lazcası, Arhavi Lazcası derken bir sürü isim çıktı. Ben de anneme dedeme sorar mısın bizde buna ne deniliyormuş dedim. 88 yaşındaki dedemin cevabı lazcaydı. Buna “boregişi guyi” denir dedi dedem. Yani biz buna “böreğin kalbi” dermişiz. Bu kadar kalp ısıtan bir isimden bu kadar kalp içeren bir sonuç çıkması sizce de çok normal değil mi?

Bahçesinde bu kabağı yetiştiren, kabağı almak için hevesle giden, kabağı oyup temizleyen, sütü veren, sobayı yakan, sobaya atan, pişiren, sobadan çıkaran, hep beraber aynı kaptan kaşıklayan herkese ve özellikle bu tatlı için bize ortam hazırlayan Mora’ya çok teşekkürler.

IMG_6898.jpeg
IMG_6905.jpeg
IMG_6883.jpeg
 

Malzemeler

Balkabağı

1 lt süt

30 g un (2 yk)

30 g nişasta (2 yk)

1 fiske tuz

200 g toz şeker

1 yumurta

2 çk taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı

Balkabağını sap kısmından düzgün bir şekilde işaretle ve kes. İçini oy çekirdeklerini ve posasını temizle, beklet.

Süt, un, nişastayı ve tuzu pürüzsüz olana kadar karıştır, ocağa al, çırparak kaynat. Toz şeker ekle, sürekli karıştırarak 5 dakika pişir. Altını kıs. Yumurtayı bir kaba kır, iyice çırp ve ocaktaki karışımı sürekli çırparken azar azar yumurtayı ilave et. Karabiber ekle, karıştır.

Muhallebiyi balkabağının içine dök. Soba fırınında veya 200℃ fırında 25-30 dakika muhallebinin üzeri kızarana kadar pişir.

Çıktı al butonuna basarak bu tarifin çıktısını alabilirsiniz.