Sıcak Çikolata & Marshmallow

Minon’da yılın ilk karını izlemenin heyecanını yaşıyoruz. Minon’u inşa ederken akvaryum camın arkasında şöminenin ateşini arkamıza alıp doğal ahşap masada oturup dışarıda kar izlemenin hayalini kurmuştuk. Bugünlerde düşmeye başlayan kar tanelerinin sokakları beyaza bürümesine az kalmışken, içimizi ısıtıcak yumuşacık bir tarif vermek istedik sizlere. Bu tarif tabii ki sıcak çikolata olmalıydı, bi küçük kendini şımartma için marshmallowu da tarife dahil ettik.


Şeftalili Crumble

Yazın harika lezzetlerinden biri olan şeftaliyi, crumble ile birleştirdik. Yumuşacık, hafif ve gerçekten tam bir yaz tatlısı oldu diyebiliriz.Yazın harika lezzetlerinden biri olan şeftaliyi, crumble ile birleştirdik.


Helva

Dubai’de yediğim ve çok beğendiğim bu tatlıyı döner dönmez denedim ve içerisindeki kakule sayesinde başka bir boyuta atlayan bu tatlıyı hemen sizinlede paylaşmak istedim. Mutlaka deneyin, afiyet olsun.


Limon Şekerlemesi

Limon yazdım ama portakal, ağaç kavunu, bergamot (biraz yoğun bir aromalı olabilir), turunç hatta mandalina ve greyfurt kabuğuyla da bu tarifi yapabilirsiniz. Ama aslında en iyi sonucu kalın kabuklu limon, portakal veya ağaç kavunuyla elde edersiniz. Sıraladığımız diğer meyvelerinki de güzel ve oldukça aromatik olabilir ama bu üçüne göre daha ince ve kuru olucaklardır.


Tiramisu

Hafif dokusu, yoğun lezzeti ve yumuşacık kıvamıyla sizi mest edicek bir tiramisu. Bu tarif klasik tiramisulardan biraz farklı, biraz adapte edilmiş diyebiliriz. Dikkat! Yediğinizde hissedeceğiniz yumuşak kıvam sizde bağımlılık yaratabilir.


Vanilyalı Dondurma

Güzel bi dondurma yemek ve serinlemek şu günlerde herkesin en arzuladığı şeylerdendir sanıyorum. Güzel dondurmaya ulaşmak da artık daha kolay, bu işi çok iyi yapan, katkısız, kaliteli malzemeler kullanarak bizi iyi dondurmaya değişik aromalara ulaştıran çok yer olsa da kendi evinizde yaptığınız, içerisinde ne olduğundan emin olduğunuz bir dondurma yemek isterseniz aşağıdaki tarife göz atabilirsiniz.


Karamel Sos

Muzlu kekin üzerine kullandığımız karamel sos tarifini sizinle paylaşmasak olmazdı!

Bu karamel sosun diğer karamellerden farklı içerisinde peynir olması, biz muzlu kekte de kullandığımız için mascarpone peyniri kullanmayı tercih ettik ama siz bunun yerine sürülebilir kıvamda herhangi bir peynir veya tereyağ kullanabilirsiniz. Yapması çok kolay ve gerçekten çok lezzetli bu tarifi mutlaka denemelisiniz!


Muzlu Kek

Berlin’de Father Carpenter’da tost makinasında ısıtılmış kek ve yanındaki karamelli tereyağını yediğim günden beri o tadı arayarak muzlu kek yapıyorum sanırım. Sonunda buldum! Sizinle de paylaşmadan geçmek istemedim.

İşin sırrı sadelik, esmer şeker ve bence mascaropone peyniri. Ama peyniriniz yoksa yoğurtta kullanabilirsiniz.

Her yerde her zaman olduğu gibi sadelik muzlu kekte de kazandı! Hemen denemeniz dileğiyle, afiyet olsun.


Aşure Şekersiz

Şekersiz Aşure mi? Tadına doyamadığınız aşureyi hiç şekersiz ama son derece lezzetli yapmak mümkün mü? Baharatlar, taze ve kuru meyve sayesinde EVET!

Hem video izleyerek hem çıktı alarak yapabileceğiniz tarif için seçiminizi yapın!


Pelte vs Pepeçura

Birisi Osmanlı tatlısı birisi Doğu Karadeniz tatlısı. Bu iki lezzeti Izabel üzümü noktasında birleştirdik ve iki farklı tarif içeren bir video hazırladık.


Laz Böreği

Daha önce hiç yemeyenleri şaşırtan börek ismiyle şaşırtan efsane tatlı Laz Böreği! Aslında zahmetli ve zor gibi gözükse de yapımı rahat ve lezzeti dayanılmaz bir tatlı. Karabiberin tatlıya nasıl yakınlaştığını görmek için hemen bu tarifi deneyin!


Portakaklı Badem Topları

Hem kolay hem keyif dolu bir tarif. Un, şeker, yumurta, süt ürünü içermiyor ve çok lezzetli! Çocuklarınızla mutfakta sık sık beraber olduğunuzu bildiğimiz bu dönemde onlarla beraber zevkle yapabileceğimiz bir tarafta bizden gelsin. Bu tarifte hiç bir makina, kesici alet ve ısı kullanmadığımız için her yaştan çocuk kendi başına tarifi yapabilir. Mutfakta zaman geçirmek çocukların hem el becerisini hem de özgüvenini geliştirir. Hadi siz malzemeleri hazırlayın çocuklar şahaneler yaratsın!

+ YouTube Videosu


Limon Kreması - Lemon Curd

Limon Kreması - Lemon Curd sanırım o mayhoş tatlılığıyla dünya üzerinde insanı en mest eden kremalardan biri olabilir. Kıvamı, dokusu, tadı iyi yapılmışsa her açıdan mükemmel! Yumurta oranı oldukça fazla olduğundan yapması biraz riskli gibi görülse de bu tarif şu ana kadar denediğim ve en iyi sonuca ulaştıran tarif oldu. 

+ YouTube Videosu


Üzümlü Kek

Üzümlü kek herkesin sevdiği, mutfak tezgahlarımızda hazır durabilecek, doyurucu ve sağlıklı bir atıştırmalık olmanın yanı sıra şık bir sunumla çay saatlerinizi tatlandırıcak bir efsaneye de dönüşebilir. Hiç bir kimyasal kullanmadan sadece bazı küçük püf noktalarına dikkat ederek keklerinizi nasıl kabartabileceğinizi de bu tariften öğrenebileceğinizi unutmayın.

+ YouTube Videosu


Zencefilli Çikolatalı Puding

Yapılışı çok kolay ve inanılmaz lezzetli, tam istediğiniz kıvamda bir puding! Zencefili çikolata ve pudingi aynı anda düşünmek bizim için de başta kolay olmadı ama sonuçtan çok memnun kaldık. Hem sade malzemelerden oluşan hem de farklı lezzetiyle sizi şaşırtacak bu pudingi mutlaka deneyin derim!

+ YouTube Videosu


Fındıklı Üzümlü Çubuk Ekmek

Ekşi maya kullanarak ekmek yapmaya artık herkes biraz aşina diyebiliriz, peki ya ekşi mayayla hazırlayabileceğiniz atıştırmalık bişeyler denediniz mi daha önce?


Şekersiz Elma Suflesi

Malzemeleri kolay, sağlıklı ve değişik bir tatlı yapmak isterseniz harika bir alternatifle karşınızdayız.

Şekersiz!


Cheesecake Japon Usulü

Cheesecake yapmak her zaman için zorlayıcı oldu sanırım. Ben çok sık yapmasam da bana en çok sorulan tariflerden biri her zaman cheesecake tarifi oldu! Malzemeleri çok basit ve sizi doğru sonuca çok hızlı ulaştıracağını düşündüğüm harika bir tarif geliyor. Sanırım şu sıralar hali hazırda evde bulunamayacak tek malzeme peynirler! Peynirleri bir sonraki alışveriş listenize ekleyin ve bizimle bu maceraya atılmaya hazırlanın!


Kırmızı Meyveli Jelibon

Hem çocuklarınız hem kendiniz için sağlıklı jelibon yapmaya ne dersiniz? Yapılışı çok kolay ve kırmızı meyveli dememize rağmen evde(buzlukta veya taze) ne meyve varsa yapabileceğiniz bir tarif. Bu tarifi özellikle fırını olmayan takipçilerimiz için paylaşıyoruz. Hem pratik hem sağlıklı!

Şekersiz!


Zerdeçallı Baharatlı Çay

Sabah kalkıp sağlıklı bişeyler içerek güne başlamak isteyenler olursa baharatlarını hazırlasın! Sağlık dolu bağışıklık sisteminizi geliştirmeye yardımcı bu çayı hazırlamaya başlayalım.

Şekersiz!


Elmalı Lavantalı Zeytinyağlı Kek

Minon olarak evde kalıp sağlıklı kalan ve sadece kendisini değil çevresindekileri de koruyan herkese destek olmak istiyoruz. Bu sebeple her zamankinden daha sık tarif paylaşmaya çalışıyoruz. Evdeyken mutfakta zaman geçirmek ve bi tarif denemek rahatlamaya ve dinlenmeye yardımcı olabilir ayrıca mis gibi kek kokan bi evden güzeli var mı? Bu koku belki sizi çocukluğunuza bile götürebilir.


Kurutulmuş Hurma

Doğu karadeniz bölgesinde neredeyse her evin bahçesinde olan, sonbaharda olgunlaşan hurmalar kış ayına taşımak için kurutuluyor. Çok geleneksel bir yöntem, ayrıca da çok eğlenceli.

Şekersiz!


Balkabağı & Laz Böreği Muhallebisi

Karadenizin büyülü yaylalarında, ormanlarında ve bahçelerinde geçirdiğim harika günlerde Minon için çalışmadım sanmayın. Eski tarifleri heyecanla denediğimiz, yeni dokunuşlar ekleyerek farklılaştırdığımız ve yapılan yanlışlıklar sonucunda harika ürünler elde ettiğimiz günler ard arda geldi geçti. Gresta adı verilen taş bir kalıpta hamsili ekmek yaptık, yıllardır yerinden kımıldamayan grestaları oynattık.


Susamlı Kek

Lezzetli, kolay ve farklı.

Bu kek için seçtiğimiz kelimeler bunlar oldu. Gerçekten yapması inanılmaz pratik, lezzeti tartışılmaz derecede güzel ve her evde göremeyeceğiniz kadar farklı bir tarif.


Elma Pestili

Güz mevsiminin güzel meyveleri olgunlaşmaya ve mutfaklarımıza girmeye devam ederken, bu hafta da elma pestili yapmaya karar verdik.

Elma pestili geçen hafta yaptığımız Erik Pestilinden biraz daha uğraştırıcı oldu fakat tabii ki erik pestiline göre doğal meyve şeker oranı yüksek. Bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum, bu tarif şeker ve katkı içermemektedir. Çocuklarınıza ve aile bireylerinize güvenle yedirbilirsiniz.

Şekersiz!


Erik Pestili

Sonbaharın ilk günlerinde etrafımız kırmızı erik, elma, yavaş yavaş başlayan armutlarla dolmuşken tam da pestil yapma zamanı gelmedi mi?

Hiç şeker kullanmadan yapabileceğiniz bu tarifle şimdi çocuklarınıza harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz, yazın son günlerinden kalma tazecik meyve tadını ve vitaminlerini sonbahar ve hatta kış başında kadar taşıyabilirsiniz. Bu atıştırmalıklar isterseniz gün arasında, isterseniz çay saatlerinizde, isterseniz keklerinizin içerisinde isterseniz granolalarınızın ve hatta salatalarınızın üzerinde aylarca size eşlik edicekler. Üstelik yapması da gerçekten çok kolay.

Şekersiz!


Portakal Şekerlemesi

Portakal yazdım ama portakal, ağaç kavunu, bergamot (biraz yoğun bir aromalı olabilir), turunç hatta mandalina ve greyfurt kabuğuyla da bu tarifi yapabilirsiniz. Ama aslında en iyi sonucu kalın kabuklu limon, portakal veya ağaç kavunuyla elde edersiniz. Sıraladığımız diğer meyvelerinki de güzel ve oldukça aromatik olabilir ama bu üçüne göre daha ince ve kuru olucaklardır.


Ayla Kek

Hafta sonunu aileyle geçirmek her zaman keyifli ama geçen hafta sonu büyük aileyle geçti, tabii ki çok daha keyifliydi. Kalabalıkta sohbette keyifli, izlenilen de yenilen de. Güzel sofralar kurduk, keyifli sohbetler ettik. Ama bu hafta sonunun bonusu halamın ben küçükken yaptığı bir keki tekrar yapması oldu.


Karamelli Muhallebi

Karamel denildiğinde sizde de akan sular duruyor mu? Hele de tuzlu karamelse? Of! 

Benim için durum gerçekten bu seviyede. Maillerimi kontrol ederken Saveur’dan gelen bu tarifi görünce hemen denenmesi gerekenler arasına yerleştirdim ve zaman bulduğumda o uzun listeden denediğim ilk tarif oldu. Çok minik adaptasyonlarla tarifi sizlerle paylaşmak için heyecan içerisindeyim. 


Tatlılarda Lavanta Heyecanı - Limonlu Lavanta Uyutması

Şimdi tam lavanta zamanı! Siz hiç lavantalı bir tatlı yediniz mi? Fransa'da ağırlıklı olmak üzere; lavanta dünyanın bir çok yerinde tatlılarda kullanılıyor.

Tatlılarda gül, menekşe gibi çiçeksi tatları sevenlerin, hali hazırda sevdalısı olanların, daha önce hiç denememiş ama tadını merak edenlerin ve hatta lavantanın tatlıda ne işi var diyenlerin bile mutlaka denemesi gereken hafif, soğuk, lezzet ve ferahlık dolu kolay bir tarif sizi bekliyor.

 

Belki de Yapmak İstediğin Şey Beze!

Beze tarifi zamanı! 

Yemekten büyük küçük herkesin zevk aldığı bu klasik tarifi evde yapmak size zor geliyorsa bu korkularınızı bir kenara bırakarak, krema yaparken artan yumurta aklarınızı da yanınıza alıp mikser başına geçme zamanı! 

 

Limonlu Haşhaşlı Kek

Bu hafta pazarda harika kalın kabuklu limonları görünce dayanamadım, şekerlememiz olmasına rağmen biraz aldım, tesadüfen çok sevdiğim bir blogda da Limonlu Haşhaşlı Kek tarifini görünce denemeye karar verdim. Üstelik tarif klasik keklerden biraz farklıydı. Öncelikle biz Minon'da yaptığımız keklerde sadece tereyağ kullanıyoruz. Bu kek sıvı yağ (benim tercihim koku ve aroması minimum olduğu için fındık yağ oldu) ile yapılıyor, süt içeriyor ve tüm yumurtaların yanı sıra bir de sadece yumurta sarısı içeriyor? Denemeye değer gözüküyor değil mi? Kalıba alırken fazlasıyla akışkan bulduğum kek, fırında çok güzel kabardı ve sonunda ipeksi kıvamı ile harika bir kek elde ettik. 


Hurmalı Kek

Hurma ve ıslak kek sevenleri buraya alalım lütfen. Özellikle amerikada oldukça sevilen Hurmalı Kek oldukça yapışkan bir yapıya sahip ve gerçekten inanılmaz lezzetli. Üzerine karamel sos veya süt reçeli ve biraz da vanilyalı dondurmayla servis edildiğinde o artık bir kek değil, başlı başına bir tatlı olabilme özelliğine sahip. 


Yulaf Sütü & Smoothie

Bitkisel bazlı bir süt çeşidi olan yulaf sütü ile tanışıp, bundan hazırlanan inanılmaz lezzetli ve son derece besleyici bir smoothieyi Minon tarifiyle denemeye hazır mısınız? Eminiz bayılacaksınız! Üstelik yalnız siz değil çocuklarınız da bayılacak.


Pirinç Patlaklı Granola Bar

Uzun süren bu ayrılığı tatlı sonlandırmaya karar verdik ve bayılacağınız bir Granola Bar tarifi ile geri döndük. Hem de çok sağlıklı.

Sağlıklı yemek, yediklerimizin nerede, kim tarafından, hangi koşullarda, hangi hammaddeler kullanılarak yapıldığını hepimiz daha dikkatli düşünür ve araştırır olduk son günlerde. Yediğimiz her lokmanın ve içtiğimiz her yudumun saç telimizden tırnağımıza kadar bizi beslediğini düşündüğümüzde bazen bu konuya yeterince dikkat etmiyoruz bile diyebiliriz sanıyorum.


Ekşi Mayalı Ekmek

Organik un ve su ile 2015 Şubatında başlattığımız ekşi mayamızı bugün kaliteli ekmeğe dönüştürebilmenin ve sizinle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ekşi mayanın ve bu mayayla yoğrulan hamur işlerinin vücuda çok fazla faydası vardır.


Siz Hiç İncir Uyuttunuz Mu?

Evet incir uyur hem de  mışıl mışıl uyur. Bu lezzet dolu tatlıya bu ismin nasıl verildiğini, özenle hazırladığınız tatlılarınızın üzerine tertemiz bir mutfak havlusunu tatlı tatlı örterken daha iyi anlayacaksınız sanırım.

Şekersiz!


Tuzda Kestane!

Kış iyice bastırdığına göre rahat koltuklarımıza  gömülüp kestane zamanı gelmiş demektir. Sizin için harika bir tarifim var. Kestaneyi hiç tuzda yaptınız mı? Hayır, hayır kestaneleriniz tuzlu olmayacak, sadece tuzda pişecek. 

Tuzlu!


Kek Yaparken Bilmeniz Gereken 9 Tüyo

O çok sevdiğiniz tavuğa maydanoz yerine göz kararı biberiye katınca çok güzel olmuştu ya; maalesef o çok sevdiğiniz keke süt yerine göz kararı su katınca tadı güzel olmuyor, hatta bir kek bile olmuyor. Biz mutfakta biraz ondan  biraz bundan karıştırmayı, yeni lezzetler yaratmayı çok severiz fakat pastacılığa gelince işler biraz değişir, herkes oyunu kurallarına göre oynamalıdır. Yemek yapmanın aksine pastacılık bir kimya işidir. Alın spatulaları, mutfağa giriyoruz!


Granola

Granola hem sabahları sağlıkla tüketebileceğiniz bir kahvaltı seçeneği hem de ara öğünler ve bazı tatlı krizlerini bastırmak için tüketebileceğiniz mükemmel bir alternatiftir. Peki bu granolanın nasıl hazırlanır, içeriği nedir, vücudumuza ne gibi faydaları olur, nasıl tüketmeliyiz merak ediyor musunuz? O zaman bu yazı tam size göre.


Aşure

Bu ayın sultanı aşureyi sevmeyen var mı bilmem ama ben annemin yaptığı aşureye bayılırım. Öncelikle, aşure günü hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Aşure günü İslam dininde bir çok önemli olayın gerçekleştiği çok özel bir gündür. Fakat aşure'nin ilk yapılışı Nuh'un Gemisinde gerçekleşmiştir.


Bu İş Nasıl Başladı?

Pastacılığa hatta yemeğe de hiç bir ilgim yoktu, bir tane yumurta kırmışlığım ya da kek yapmışlığım bile yoktu. Bu arada "kek yapmak" neden böyle örneklerde kullanılır ve  küçümsenir hiç anlamam...


Meringue

Meringue ile ilgili bilmediğiniz ne varsa bu yazıda! Muhteşem meringue yapmak sandığınız kadar zor değil, ihtiyacınız olan sadece bilmeniz gereken bir kaç minik ipucu var...


Diğer Yazılar

Soğuk kış gecelerinin klasik tadı eggnog..

Soğuk kış gecelerinin klasik tadı eggnog..

Dulce de Leche'li cevizli bardak tatlıları..

Ayıcıklı kurabiyeler

Ayıcıklı kurabiyeler