Üzümlü Kek

Üzümlü kek herkesin sevdiği, mutfak tezgahlarımızda hazır durabilecek, doyurucu ve sağlıklı bir atıştırmalık olmanın yanı sıra şık bir sunumla çay saatlerinizi tatlandırıcak bir efsaneye de dönüşebilir. Hiç bir kimyasal kullanmadan sadece bazı küçük püf noktalarına dikkat ederek keklerinizi nasıl kabartabileceğinizi de bu tariften öğrenebileceğinizi unutmayın.

IMG_5290.jpeg

Bu tarifi yaparken sizin için çekim yapıp bir de YouTube videosu oluşturduk. Karantina süresinde başlayarak kendimizi geliştirmeye çalıştığımız YouTube kanalımıza üye olur ve izlediğiniz videoları beğenirseniz bir çok video daha çekip editlemek konusunda bizi yüreklendirmiş olursunuz. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler! Videomuzun altına sormak istediklerinizi yazabilirsiniz. İşte YouTube videomuz:

IMG_5257.jpeg
 

Malzemeler

200 g Sultan Üzümü (Sıcak su Üzümü geçicek kadar)

300 g Tereyağ

300 g Toz şeker

6 adet Yumurta

360 g Un

60 g Toz badem

25 Ml Rom (opsiyonel)

 

Hazırlanışı

Kuru üzümlerin su çekip yumuşaması için sıcak suyu üzümün üzerine ekleyin ve bekletin. Kek kalıbınızı hazırlamak için tereyağ ile kalıbın her yerini ellerinizi kullanarak yağlayın. (Erimiş tereyağ olmamalı, dolaptan çıkardığınız bir küçük parça tereyağını direkt kullanabilirsiniz.) Daha sonra kalıba bolca un serpin ve kalıbı elinizde çevirerek her yerine geldiğine emin olduktan sonra fazla unu kalıbı ters çevirerek boşaltın. Kek kalıbını tezgaha vurarak yapışmamış fazla unu tekrar boşaltın. Tereyağını ve toz şekeri mikserde kürek ucu ile iyice beyazlayıp kabarana kadar çırpın. (Bu işlemi kısa tutmaya çalışmayın, bu kekinizin kabarması için çok önemli bir aşama. Mikserde en az 5 dakika kremamsı olanan kadar çırpmalısınız. kremamsı olanan kadar.) Arada mikseri durdurarak spatula ile kenarlarını sıyırın ve tekrar çırpın. Yumurtaları birer birer kırın ve karışıma ekleyin ve bir sonraki yumurtayı eklemeden önce yumurtanın hamura karıştığına emin olun. Bu aşamada da acele etmeyin ve karışımınız kesilmiş gibi gözükürse endişelenmeyin. (Bu malzemelerin farklı ısılarda olmasından kaynaklanıyor.) Un ve toz bademi beraber eleyin, kaşık yardımıyla karışıma ekleyin. Unu eklemenizle birlikte mikserden toz yükselicektir. (Unun etrafa saçılmasını minimuma indirmek için her seferinde mikseri durdurarak unun ⅓ ünü ekleyerek bir bez yardımıyla mikserin ağzını kapatarak 15 saniye mikseri çalıştırabilirsiniz.) En son üzümü süzerek fazla sudan arındırın ve karışıma ekleyin, eğer kullanıyorsanız rom ilave edin ve 15 saniye daha karıştırıp mikseri durdurun.  , önceden ısıttığınız 170℃ fırında 45 dakika pişirin. Bu sırada şurubu hazırlamak için önce su sonra toz şekeri bir tencereye alın ve orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve soğuması için dinlendirin. Kekiniz piştiğinde emin olmak için bir kürdan veya bir bıçakla kontrol ederek fırından çıkarın. 5 dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra kekinizi kalıptan çıkarın. Hala sıcakken bir fırça yardımıyla hazırladığınız şurubun tamamını her yerine eşit olarak emdirin. Kekiniz tamamen oda sıcaklığına indiğinde pudra şekeri serperek sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

IMG_5311.jpeg

Bu tarifin çıktısını almak için aşağıdaki “Çıktı Al” butonuna tıklayabilirsiniz.