Limon Şekerlemesi

 
 

Limon yazdım ama portakal, ağaç kavunu, bergamot (biraz yoğun bir aromalı olabilir), turunç hatta mandalina ve greyfurt kabuğuyla da bu tarifi yapabilirsiniz. Ama aslında en iyi sonucu kalın kabuklu limon, portakal veya ağaç kavunuyla elde edersiniz. Sıraladığımız diğer meyvelerinki de güzel ve oldukça aromatik olabilir ama bu üçüne göre daha ince ve kuru olucaklardır.

Bu efsane tarifi aslında çok sevdiğim Can teyzeden aldım. Kendisi inanılmaz yetenekli, her gün binbir çeşit güzel yemek ve tatlı yapıyor ve ondan aldığım tutturması ve ayarlaması zor bu tarifi deneysel bir kaç yöntemle ufak dokunuşlar yaptım ve denedim. Ama orijinal tarif hepsinden güzel oldu o yüzden size tarifi hiç değişiklik yapmadan iletmeye karar verdim.

Öncelikle seçtiğiniz meyvenin olabildiğince kalın kabuklu olmasına özen göstermelisiniz. Portakal ve limon için kalın kabuğun en güzel mevsimi Nisan sonu Mayıs başıdır. Tabii ki şu anda da kalın kabuklu portakal bulmak mümkün ama biraz pazar gezmeniz gerekebilir.

Bunun dışında önemli noktalardan biri yıkama. İşlem sırasında temiz bir bezden yararlanabileceğinizi tarifte de belirttim fakat temiz bir bezden ziyade tüm meyve sebzelerinizi yıkarken kullanabileceğiniz bu işleme özel bir bez var. Sizin için şuraya linki ekliyorum, ben bu bezden çok memnunun gerçekten meyvelerin iyice temizlenmesine yardım ediyor, tüm meyve sebzelerinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

IMG_1606.jpg
 

Bu şekerlemeleri çay & kahve yanında tüketebilir, keklerinizin içerisinde ekleyebilir, tatlılarınızın üzerinde dekor olarak kullanabilirsiniz

veya

biz şekerlediğimiz portakal ve limonları çikolataya batırdık ve isteyenler için bayram şekeri olarak göndermek üzere hazırladık. İsteyenler direkt olarak telefonla, whatsapptan veya instagramdan yazarak bize rahatlıkla ulaşabilirler. Belki kendinize belki de sevdiğiniz birine güzel bir bayram hediyesi olabilir, fakat uyaralım bu çikolatalı portakallardan alırsanız bu bayram şekerleriniz erken tükenebilir.

Ayrıca videoda görebileceğiniz gibi şurubu değerlendirmek isterseniz, üzerine soda ekleyerek limon gazozu hazırlayabilir veya kokteyllerinize ekleyerek bu şurubu da afiyetle tüketebilirsiniz.

Sevgili arkadaşım Deniz’in benim için özel olarak yaptığı güzel bıçaktan kendiniz için yaptırmak isterseniz şu linki takip ederek Deniz’in markası DENKNIVES’a ulaşabilirsiniz.

Yazının sonundaki çıktı al butonuna tıklayarak bu tarifin çıktısını alabileceğinizi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun.

IMG_8063.jpeg

Malzemeler

2 kg limon

2 tk tuz

3 ölçü şeker*

3 ölçü su

1 ölçü meyve suyu**

Toz Şeker

 


* burada kullanılan ölçü 1 su bardağıdır.

** yaptığınız meyve neyse onun suyunu sıkıyorsunuz, toplam sıvı miktarı 4 ölçü olmalı, meyve suyunun tamamını kullandıktan sonra su kullanarak 4 ölçüyü tamamlayabilirsiniz.


 Meyveleri güzelce yıkamalısınız, gerekirse yıkarken temiz bir bez kullanabilirsiniz. Meyveyi dört parçaya bölüp içlerini elinizle çıkartın. Kabukları bir kaba içlerini bir kaba ayırın. Kabuk kısımları şerit şerit dilimleyin ve üzerine su doldurun. Kabuklar bir gün boyunca suda bekletin ve bu suyu 3-4 saatte bir boşaltıp tekrar temiz su doldurarak değiştirin. İster katı meyve sıkacağı kullanarak isterseniz de ezerek iç kısımların suyunu sıkın.

En son değiştirdiğiniz suda bir gece beklettiğiniz kabukları ertesi gün 1 çk tuz eklediğiniz suda 3 dakika kaynatıp süzün, temiz su ve 1 çk tuz ekleyip tekrar 3 dakika kaynatın. Son olarak meyveleri süzün ve sadece su ekleyip 3 dakika kaynatın. 

Kabukları tencereye alın, su, toz şeker, meyve suyu (sıktığınız) ilave edin ve şeker eriyene kadar orta ateşte ısıtın. Ocaktan alın ve süzün. Meyve kabuklarını iyice süzdükten sonra yağlı kağıdın üzerine serin ve kuruması için 6 saat (1 gece) bekletin. Biraz kuruyan meyve kabuklarını toz şekere bulayın ve yine kuruması için bekletin.

Bu sırada süzdüğünüz son şekerli suyu bir şişeye alarak sakayabilirsiniz. Bu limon şurubunu keklerinizi ıslatmak için kullanabilirsiniz. İsterseniz ⅓ ölçü limon şurubune ⅔ ölçü soda ekleyerek limon gazozu elde edebilirsiniz. Alkollü kokteyllerde de yaratıcılığınızı kullanarak bu şuruptan faydalanabilirsiniz. Bayılacağınıza eminiz!