Belki de yapmak istediğin şey beze!

Beze tarifi zamanı! 

Yemekten büyük küçük herkesin zevk aldığı bu klasik tarifi evde yapmak size zor geliyorsa bu korkularınızı bir kenara bırakarak, krema yaparken artan yumurta aklarınızı da yanınıza alıp mikser başına geçme zamanı! 

Beze, malzemeleri ve yapımı çok basit ama ufacık detaylara ve yapım tekniğine özen göstermeniz gereken bir tarif. Fransızca da Meringue ismi ile anılıyor, açıkcası bu isim bana her zaman çok şık ve daha yenilebilir ve iştah kabartıcı gelmiştir. Sanıyorum bu sebeple Minon'da beze yerine meringue demeyi tercih ediyoruz!

Aklınıza gelicek bir çok aromayı ve içeriği ekleyerek çeşitlendirebileceğiniz, eğlenceli ve hatta bazen biraz yaramaz hale getirebileceğiniz bezenin üç farklı çeşidi var. Fransız, İtalyan ve İsviçre bezesi. Bu üç bezenin de malzemeleri aynı (bazı tariflerde farklılık gösterse de) ama yapılış teknikleri farklı.

Kısa bir tadım notu eklemek gerekirse;

  • Fransız bezesi biraz pütürlü ve ağızda kum kum dağılır
  • İtalyan bezesi tart ve keklerin üzerinde çiğ olarak kullanılmaya uygun, pürüzsüz bir kıvama sahiptir
  • İsviçre bezesi piştiğinde içi hafifçe yapışkan bırakılabilen pürüzsüz kıvamlıdır
 
IMG_7636.jpg

Bugün vereceğim tarif İsviçre bezesi tarifi, daha önce de dediğim gibi tüm bezelerin malzemeleri aynıdır fakat yapım teknikleri birbirlerinden tamamen farklı! Ben pişireceğim bir beze tarifi yapmak istediğimde genellikle İsviçre bezesini tercih ettiğim için sizinle de bu tarifi paylaşmak istedim, ileriki zamanlarda diğer beze tariflerini de yapıp farklarını ve kullanım alanlarını daha detaylı paylaşabiliriz tabii ki.

Lütfen tariflerin devamı için yorum ve görüşlerinizi bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin ve sormak istediğiniz bir şey olursa çekinmeyin!

Bu tarifin başına özellikle Püff Noktaları ekliyorum, bu Püff Noktalarını lütfen dikkatle okuyun ve özenle uygulayın, yalnız bu Püff Noktalarını uygularsanız güzel bir beze elde etmeniz mümkün olucaktır unutmayın! Ben sade bir beze tarifi veriyorum fakat arzu ederseniz bezenize vanilya, lavanta, gül, değişik şekerlemler, göz dekoru ve renklendirici ilave edebilirsiniz. Bezelerinizi farklı duylarla sıkarak, farklı kaşıklarla farklı boyutlarda şekillendirebilirsiniz. Görsellerde size ilham olması açıdından royal icing göz ile karaktesize ettiğimiz, renklendirdiğimiz, dondurma kepçesi ile şekillendirerek gül ve fıstık ilave ettiğimiz, sprinklelar ekleyerek yeni yıl hediyesi olarak hazırladığımız farklı bezeler paylaştık. 

Bu bezenin yapılış aşamalarını videolar ile instagram hesabımızda bulabilirsiniz!


Püff Noktaları

  • Kullandığınız mikser kabını ve çırpma telini deterjanla iyice yıkadıktan sonra bolca suyla durulayın, kuru bir ıslak havlu ile kurulayın ve bir damla bile yağ ile temas etmediğinden emin olun!
  • Yumurta akını temiz yağ ile temas etmemiş bir kapta ayırın.
  • Kullanacağınız yumurta akına bir damla bile yumurta sarısı karışmamalı. Yumurtaları kırarken yumurta akına bir damla bile yumurta sarısı karışırsa onu içerisinden almanız yetmez. Yumurta akını ve kullandığınız kaseyi dahi bir köşeye kaldırıp yeniden temiz bir kaseye tekrar yumurta akı ayırmanız gerekir.
  • Yumurta akının oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Tüm malzemelerinizi tarife başlamadan önce tartın.
  • Fırın tepsisine,  temiz daha önceden kullanılmamış bir yağlı kağıt serin ve hazır bekletin.
  • Ben-mari hazırlayın, çırpma kabınızın rahatça yerleşebileceği bir tencereye mikser kabınızı yerleştirdiğinizde tabanı su ile temas etmeyecek seviyede su koyun, suyu kaynatın, altını kısın.
  • Bezeyi sıkma poşeti yardımı ile, kaşık veya dondurma kaşığı ile tepsiye alabilirsiniz. Sıkma poşeti kullanıcaksanız, dilediğini duy** ile sıkma poşetinizi hazırlayın. Kaşık veya dondurma kaşığı kullanıcaksanız yağdan arınmış temiz olmasına özen gösterin.
  • Her fırın farklı çalışır bu sebeple fırınınızı tanımalı ve ısıyı kendi fırınınıza göre revize etmelisiniz. Normalden daha fazla ısıtan bir fırınınız varsa ısıyı biraz düşürebilir normalden daha az ısıtan bir fırınınız varsa ısıyı yükseltebilirsiniz. Isıyı eşit dağıtmayan fırınlarda pişme süresinin yarısında tepsilerinizin yönünü değiştirmenizi tavsiye ederim.
  • Bezenin piştikten sonra fırında kalarak kendi kendine soğumasına imkan sağlamak için pişirme işlemini sonrasında fırınla işiniz olmayacak bir zaman diliminde yapabilirsiniz. Örneğin akşam saatlerinde bezeyi hazırlayarak pişirdikten sonra fırını kapatıp kendi kendine soğuması için bezeyi sabaha kadar fırında bırakabilirsiniz.

Malzemeler

120 g yumurta akı (4 adet orta boy yumurtanın akı)

200 g toz şeker

krem tartar* 1 tutam (opsiyonel)

tuz 1 tutam

Hazırlanışı

Yumurta akı ve toz şekeri mikser kabına alın, mikseri hazırladığınız ben-mariye yerleştirin. Bir çırpma teli ile şeker taneleri yumurta akı ile karışana kadar sürekli hafifçe çırparak karıştırın. Burada amaç yumurta akını kabartmak değil, ısıyı eşit olarak yayarak şekerin çözülmesini sağlamak. Toz şeker taneleri gözümüzle göremediğimiz kadar çözüldüğünde kabı miksere yerleştirin ve en düşük ayarda çırpmaya başlayın. Tuz ve krem tartarı ilave edin. Mikserin hızını orta-üst seviyeye arttırın.

Bu esnada mikserin başından ayrılmamanız büyük önem arz eder. Bezeyi "soft-peak" (yumuşak tepecik) denilen kıvama kadar çırpmalısınız. "soft-peak" kıvamı yumurta akının beyazlaşarak kabardığı baştaki hacminin iki katına ulaştığı bir kıvamdır. Bu kıvamı test etmek için sık sık mikserinizi durdurup çırpma teli ile bezeden bir parça alarak ters çevirmelisiniz. Ters çevirdiğinizde çırpma telinin ucunda kalan beze hafifçe çevirdiğiniz yönün aksine düşmeli ama formunu koruyabilmelidir. Daha az çırptıysanız beze kendi başına duramaz ve akar, bezeyi biraz daha çırpmanız gerekir. Daha çok çırptıysanız beze çırpma telinde kaskatı duru veya kesilmiş. bir görüntüşü olur. Bu beze artık kullanılamaz ve istediğiniz kıvama dönüştürelemez bir formdadır tarife tekrar başlamanız gerekir. İstediğimiz kıvam tam arasında bir kıvamdır. Bu kıvamda çırpma telinizi bezenin içerisine koyup mikser kabınızı ters çevirdiğinizde çırpma teliniz düşmeden rahatlıkla durabilmelidir. Az ya da daha fazla çırparsanız bezede istediğiniz kıvamı elde edemezsiniz. 

Bu aşamayı daha detaylı görmek için instagram hesabımıza ulaşarak öne çıkanlar bölümünde beze hikayemizi izleyebilirsiniz.

Bezeniz "soft-peak" kıvamına ulaştığında mikseri durdurun. Bu aşamada bezenizin içerisine gıda boyası, şekerleme, kuru yemiş ilave edebilirsiniz. Bunları ilave ettikten sonra bezeyi bir spatula yardımı ile nazikçe karıştırın. Dilediğiniz şekilde tepsiye alın.

75℃ fırında 120 dakika yani 2 saat pişirin. Pişme işlemi bittikten sonra fırını kapatın ve tepsiyi fırın kendi kendine soğuyana kadar içeride bırakın. ***

Afiyet olsun!


* Krem tartar üzümde bulunan tartarik asidin tuz halindeki organik çökeltisidir. Pastacılıkta şekerin kristalleşmesini engellemek ve kabarmaya yardımcı olmak amacı ile kullanılır. Zararsız doğal bir malzemedir.

** Metal veya plastik sıkma poşeti ucuna takılan aparat. 

*** Bezeyi kendi kendine fırında soğutacak zaman ve imkanınız olmazsa fırından çıkardıktan sonra tamamen soğuyana kadar tepside bekletebilirsiniz. Bu durumda bezenizin içi biraz yapışkan olabilir ki bu durum kimi zaman bir tercih sebebidir.

Bu tarifin çıktısını almak için fotoğrafın altındaki butona tıklayabilirsiniz, yeni tarif yayınladığımızda bizden mail almak istereniz aşağıdan mail listemize kaydolabilirsiniz.

IMG_5327.jpg