Laz Böreği

Daha önce hiç yemeyenleri şaşırtan börek ismiyle şaşırtan efsane tatlı Laz Böreği! Aslında zahmetli ve zor gibi gözükse de yapımı rahat ve lezzeti dayanılmaz bir tatlı. Karabiberin tatlıya nasıl yakınlaştığını görmek için hemen bu tarifi deneyin!

Öncelikle kısacık bir anımı paylaşmak istiyorum: 

Yıllarca şehirlerde hem restoran hem eş dost evinde bir çok Laz Böreği versiyonu yedikten sonra Arhavi’ye gidip çok sevdiğimiz bir aile dostumuzun evine misafir olduk. Onlarda kalıyorduk ve evde sohbet ederken birden bir heyecan yaşanmaya başladı, ben ne olduğunu anlayamadan odaya bir tepsi geldi ve modern ve güzel evin yanında eski köy evini terk etmek istemeyen babanenin misafir geldiğimiz için bize Laz Böreği yaptığını öğrendik. Ben çok ilgi göstermedim çünkü hem yaşım küçüktü hem de gastronomiye çok ilgim yoktu fakat tabağa konulup ikram edilince tadına da bakmak istedim. Bir çatal alır almaz sanki damarlarımdaki kan başka bir hızda akmaya başladı, gerçekten ağzımda yaşanan şenliğe inanamamıştım. Tek söyleyebildiğim, “Biz bu zamana kadar Laz Böreği diye ne yiyorduk?” oldu. Uzun lafın kısası aslında demek istediğim her tat yerinde bir başka. Tarif veririz, teknik anlatırız ama şimdi Karadeniz’in o yüksek yaylalarına yürüyerek çıkmış, yazı serinlikte geçirmiş, her evin evladı gibi misler gibi bakılan ineklerin sütü, o topraklarda eşelenen tavukların yumurtası ve belki yıllar yılı köyden hiç çıkmamış ama bilgileri çok derinlerden gelen babanenin eli olmadan Laz Böreğini anlatmak mümkün mü? 

Vedat Milor’ün sayfasında da yayınlanan Youtube videosuna sayfanın sonundan ulaşabilirsiniz.

IMG_5889.JPG

Hamur

Malzemeler

1 yumurta

45 ml sıvı yağ

100 ml süt

250 g un

1 fiske tuz

1 çk kabartma tozu

***

100 g tereyağ

Hazırlanışı

Yumurtayı çatalla çırpın, çırpmaya devam ederken, sıvıyağ ve sütü azar azar ilave edin. Un, kabartma tozu ve tuzu beraber eleyin. Yumurta karışımını çatalla karıştırmaya devam ederken kaşık kaşık unu ilave edin. Karışım birleşmeye başladığı zaman elle yoğurmaya geçin ve istenilen yumuşak kıvamı elde edene kadar yoğurun. Hamuru streç filme sarın ve 30 dakika dinlendirin.

IMG_5841.jpeg

Muhallebi

Malzemeler

1100 ml süt

150 g un

200 g toz şeker

2 yumurta

1 fiske tuz

1 çk karabiber

Hazırlanışı

Süt ve unu tencereye alıp çırpma teliyle pürüzsüz olana kadar karıştırın ve ocağa alın kıvamlanana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Toz şekeri ilave edin ve sürekli karıştırarak pişirin. Bu sırada yumurtaları bir kaseye kırıp çatalla hafifçe çırpın, tek seferde muhallebiye ilave edin ve hızlıca çırpma teliyle karıştırın. Tuzu ilave edin, karıştırın. Ocağın altını kapatın, karabiber ilave edin, karıştırın ve dinlenmeye alın. Hamuru açtığınız sırada arada sırada muhallebiyi karıştırarak kabuklanmasını engellemeyi ihmal etmeyin.

Şerbet

Malzemeler

300 g toz şeker

500 ml su

1 parça limon tuzu 

Su ve toz şekeri ocağa alın, kaynadıktan sonra altını kısıp 10 dakika kaynamaya bırakın. Limon tuzunu ekleyip çözülene kadar karıştırın. Ocaktan alın oda sıcaklığına inidirin.

Birleştirme

25*35 cm civarında bir tepsiyi tereyağ ile yağlayarak hazırlayın.

Dinlenen hamuru tartın ve 6 veya 7 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz bezeleri yuvarlayın, tezgaha un serpip yerleştirin ve üzerine nemli bez örtün. İlk dört bezeyi una bulayıp açtıktan sonra (60 g hamur yaklaşık 45 cm çapında açılıyor) dikdörtgen tepsinize yerleştirin. Yerleştirilen 4 kat hamur üzerine muhallebiyi dökün ve spatula ile eşit bir şekilde yayın. Daha sonra 4 kat hamurun fazla kısımlarını kat kat her kenardan muhallebinin üzerine doğru katlayın. Kalan 3 beze hamuru açın ve yine tepsinin üzerine yerleştirin, bu sefer hamurun fazlasını oklavayı da kullanarak kesin ve hamur katı olarak tepsiye eşit şekilde yerleştirin. En son kat dümdüz olmalı. Böreği enine 4 eşit parça halinde kesin. Tereyağını eritin, biraz yakın ve dilimlediğiniz böreğin üzerine gezdirin.

165 ℃ fırında 45 dakika pişirin.

Çıktıktan sonra 2 dakika dinlendirin ve üzerine oda sıcaklığına inmiş şerbeti gezdirin. Dilimleyin ve servis edin.

Aşağıdaki butona tıklayarak bu tarifin çıktısını alabilirsiniz.