Şeftalili Crumble

Yazın harika lezzetlerinden biri olan şeftaliyi, crumble ile birleştirdik. Yumuşacık, hafif ve gerçekten tam bir yaz tatlısı oldu diyebiliriz.

Biz üzerine mascarpone kreması hazırladık, ama eğer siz isterseniz güzel bir top vanilyalı dondurma ile de servis edebilirsiniz.

Tarifin tamamını videoda ve bu yazının altında bulabilirsiniz, çıktı almak isterseniz, “ÇIKTI AL” butonuna tıklayabilirsiniz.


Crumble

Tüm kuru içerikleri beraber tartın, eleyin. Tezgaha alın ve ortasını açın. Tereyağını ekleyip parmaklarınızla para sayar gibi tereyağ ve kuru karışımı birleştirin. Hamur homojen bir hamur olmamalı, parça parça kalmalı. Parça parça hamuru bir tepsi üzerinde yağlı kağıda yayın. Derin dondurucuda dinlendirin. Fazla hamurunuz kalırsa veya tarifi hemen yapmayacaksanız, hamur donduktan sonra buzdolabı poşetine alıp ağzını kapatarak yine derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Crumble

110 g toz fıstık

110 g hindistan cevizi

210 g yulaf

450 g un

¼ adet muskat

1 fiske tuz

490 g esmer şeker

450 g tereyağ


Şeftalili İç Harç

Şeftaliyi küp küp doğrayın. Pudra şekerini ve nişastayı ayrı ayrı eleyin. Zeytinyağını ve tereyağını eritin. Vanilya tohumlarını ayırın ve tencereye ilave edin. Şeftalinin göz kararı yarısını tencereye ilave edip, bir kaşıkla ezmeden karıştırın. Pudra şekerini ekleyin, yine ezmeden karıştıırn. Nişasta ilave edin, karıştırın. Şeftalinin kalanını ve kullanmak isterseniz frambuazı ilave edin, nazikçe karıştırın. Kaselere alın.

Derin dondurucudaki crumbleları üzerine yerleştirin, şeftaliler görünmeyecek yoğunlukta crumble yerleştirdikten sonra tüm kapları bir tepsiye alın.

160 ℃ fırında 20 dakika pişirin.

Şeftalili iç Harç

15 ml zeytinyağ

14 g tereyağ

¼ vanilya çubuğu

1 kg şeftali

40 g pudra şekeri

9 g nişasta

50 g frambuaz * isteğe bağlı


Mascarpone Kreması

115 g tereyağ

225 g mascarpone

225 g krem peynir

¼ vanilya çubuğu

1 fiske tuz

150 g pudra şekeri

Mascarpone Kreması

Tereyağını ocağa alın, kısık ateşte uzun süre esmerleşene kadar pişirin. Tereyapından fındığımsı aromar yükseldiğinde ocaktan alın, soğun bir kaba alın ve sertleşene kadar buzdolabında dinlendirin. Katılaşan tereyağını, mascarpone peyniri, krem peynir ve bir fiske tuzu pürüzsüz olana kadar bereber çırpın. Vanilya tohumlarını ayırın ve ekleyin. Elenmiş pudra şekerini de kaşık kaşık ekleyin. Pürüzsüz bir krema elde ettiğinizde mikseri durdurabilirsiniz.

Sunum

Fırından çıkan şeftalili crumble üzerine bir dilim taze şeftali, bir kaşık mascarpone kreması, bir adet frambuaz ve bir yaprak nane ile dekore ederek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.